Wormhole (W) Nedir? Nasıl Çalışır?

Farklı blokzinciri altyapıları arasında iletişim kurmak sektörün genişlemesi ve büyümesi için çözülmek istenen ana problemlerden birisidir. Bu amaçla ortaya çıkan Wormhole, birçok blokzincirin birbiri arasında veri transfer etmesini sağlayan popüler uygulamalardan bir tanesidir. Bu yazıda, Wormhole hakkında merak ettiklerinizi ve Wormhole Nedir? Wormhole Nasıl Çalışır? W Coin Nedir? W Coin Nasıl Alınır? W Token Nasıl Saklanır? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Wormhole Nedir?

İlk olarak Solana ve Ethereum blokzincirleri arasında veri transferini karşılıklı olarak sağlama amacıyla kurulan Wormhole, daha sonrasında operasyonlarını genişleterek Ekim 2024 itibariyle 28 blokzincirinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir altyapı haline geldi.

Blokzincirler arası veri transferinin sağlanması, kullanıcıların farklı ağlardaki farklı uygulamalara rahatlıkla erişebilmesi ve daha geniş yelpazede servis alabilmesini sağlaması açısından kullanıcı deneyimini geliştirmektedir. Her blokzincirin kendisine göre avantajları ve dezavantajları olduğu için kullanıcıların tercih skalası da aynı şekilde genişlemektedir. Platformlar açısından da farklı blokzincirlerle entegre olmak, daha geniş bir kullanıcı kitlesine ve daha zengin bir likidite havuzuna erişebilmek anlamına gelmektedir.

Wormhole Nasıl Çalışır?

Wormhole, blokzincirler arasında varlık transferi için 2 ana ürününü kullanıma sunmaktadır. Bunlardan biri olan xAsset, kilitleme yöntemiyle köprü altyapısı sunarken, NTT ise “burn-mint” yöntemiyle köprüleme hizmeti sunmaktadır.

xAsset

Kilitleme yöntemini kısaca özetlemek gerekirse; transfer edilmek istenen varlık, akıllı kontrata kilitlenerek bu varlığa ait sentetik bir token yaratılır. Kilitlenen varlık dolaşımdan kaldırılmış olur. Oluşturulan sentetik token, orijinal varlığı temsil ettiği için değerinde bir kayıp yaşanmaz. Sentetik token, transfer edilmek istenen blokzincire gönderilerek, kullanıcının diğer blokzincirleri deneyimlemesi sağlanır. Kullanıcı, arzu ederse sentetik token’ı iade ederek orijinal ağdaki asıl varlıklarını teslim alabilmektedir.

Wormhole, orijinal varlığın akıllı kontrata kilitlendiği bu yöntemde ufak bir değişiklik yaparak farklılık yaratmaktadır. Wormhole üzerinde yaratılan sentetik token’lar “xAsset” olarak sınıflandırılır. Oluşturulan sentetik token, Wormhole altyapısının desteklediği tüm blokzincirler arasında transfer edilebilmektedir. Geleneksel yöntemde, sentetik token farklı bir ağa bir kez daha aktarılmak istendiğinde, sentetik token’ı temsil eden bir sentetik token daha yaratılıyor ve işler karmaşık bir hal alabiliyordu. Wormhole bu sorunu çözerek süreci pratik bir hale getirmektedir.

Native Token Transfers (NTT)

Yeni nesil köprülerde yaygın olarak gördüğümüz “burn-mint” mekanizması, transfer edilecek varlığın bulunduğu ağda yakılması, ardından transfer edilmek istenen hedef ağda tekrar mint edilmesi sürecini ifade eder. Yakılan varlık dolaşımdan kaldırılmış olur ve yerine aynı miktarda varlık bir başka blokzincirde basıldığı için dolaşımdaki miktar değişmez. Ancak bu işlem her varlık için uygulanamaz. Çünkü bir varlığın bir ağda yakılıp diğerinde basılması için o varlığın iki blokzinciri de destekliyor olması gerekir. Örneğin; stabilparalar birçok ağda faaliyet gösterdikleri için burn-mint mekanizmasına rahatlıkla uyum sağlayabilmektedirler. Wormhole altyapısı da Native Token Transfers yani NTT ile bu hizmeti vermektedir. Birden fazla ağı desteklemeyen varlıkların transferi için ise yukarıdaki xAsset servisi verilmektedir.

Yakından Tanıyın

  • Wormhole, Jump Crypto tarafından 2021 yılında Ethereum-Solana köprüsü olarak hayata geçirilmiştir.
  • Wormhole, 2021’in Ağustos ayında, birçok blokzincirini destekleyen bir altyapıya dönüşme kararı aldı.
  • W coin, Wormhole’un kendi kriptoparasıdır.
  • W coin, Wormhole yönetişiminde kullanılır.
  • W token, Solana ağında oluşturulmuş, ancak diğer ağlarda da faaliyet gösterebilecek şekilde Wormhole altyapısına entegre bir planlamaya sahiptir.
  • W coin arzı, 10 milyar adet ile sınırlandırılmıştır.
  • Wormhole websitesine ulaşmak için buraya, detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Wormhole (W) Nasıl Saklanır?

W coin varlıklarınızı, Solana blokzincirini destekleyen tarayıcı, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanları ile saklayabilir ve yönetebilirsiniz.

Wormhole (W) Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile Wormhole (W) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Wormhole (W) alabilirsiniz.

Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors