Girişimlerin kendi bilançolarını ve yol haritalarını güncelleme veya geliştirmesi kapsamında bünyelerindeki likiditeyi yönetme şekilleri değişiklik göstermektedir. Likidite ile yeni yatırımlar yapılabildiği gibi bu likidite doğrudan yatırımcılar için de harcanabilmektedir. Bu alanda sıklıkla kullanılan buyback terimi ile ilgili merak ettiklerinizi ve buyback nedir? buyback ne demek? gibi sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Buyback Ne Demek?
İngilizce bir terim olan buyback, buy ve back kelimelerinin birleştirilmesiyle tek bir terim haline gelmiştir. Buy, almak anlamına gelirken back ise geri anlamına gelir. İki kelimenin birleşimiyle oluşan buyback, geri alma anlamı taşır ve finansal ekosistemde şirketlerin hisselerini piyasadan geri almasını veya kriptopara ekosisteminde girişimlerin kendi kriptoparalarını piyasadan geri alması anlamına gelir.
Buyback Nedir?
Buyback kavramı, geleneksel finans sisteminde, şirketlerin kendi hisselerini geri almasını ifade eder. Bir hissenin dolaşımda olan arz miktarı, şirketlerin kendi hisselerini buyback yapmaları sonucunda azalır. Dolaşımdaki arzın azalmasıyla hissenin değerinin artması amaçlanır. Şirketler kendi hisselerini buyback yaparak finansal varlığın dolaşımda olan arzını kontrol altında tutmayı ve yatırımcılarını mutlu etmeyi hedefler.
Buyback kavramı kriptopara piyasasında da kullanılır. Bir kripto varlığı geliştiren proje ekipleri, kriptoparanın dolaşımdaki arzını kontrol etmek amacıyla, piyasada bulunan kriptoparaya yönelik buyback işlemi gerçekleştirebilir. Buyback işlemi sonucunda, kriptoparanın dolaşımdaki arz miktarı azaltılır.
Buyback Neden Yapılır?
Bir kripto varlığı geliştiren proje geliştiricileri, kriptoparanın değerini düşürmemek için buyback yöntemini kullanabilir. Buyback kullanan proje geliştiricileri, kriptoparanın değerini korumaya çalışırken aynı zamanda o kriptoparaya yatırım yapan kullanıcılarının getirilerini arttırmayı amaçlar. Dolaşımdaki arzı düşen kriptoparanın değerinin artması beklenir.
Buyback ve Coin Burn Arasındaki Fark Nedir?
Kriptopara yakma işlemi (coin burn), bir kriptoparanın özel anahtarına erişilemeyen bir cüzdana transfer edilmesini ifade eder. Kriptopara yakma işlemi sonrasında, kriptoparanın dolaşımdaki arz miktarı azalır. Dolaşımdaki arzın düşmesi, yüksek bir talep oranı yaratabilir. Bu durum yakma işlemi gerçekleştirilen kriptoparanın değerinin artmasına yol açabilir. Proje geliştiricileri için kriptopara yakma işlemi, mevcut kriptoparanın dolaşımdaki adetinde kontrol sağlamak için kullanılır.
Buyback ve coin burn kavramları, temel olarak aynı hedef doğrultusunda gerçekleştirilir. Her iki yöntemde de bir kriptoparanın dolaşımdaki arzının düşürülmesi ve bunun sonucunda kriptoparanın değerinin artması hedeflenir.
Buyback ve coin burn yöntemleri arasındaki fark ise buyback işlemi sonucunda geri alınan kriptoparaların projeye ait cüzdanda saklanmasıdır. Bu saklanan kriptoparalar, daha sonraki zamanlarda tekrar kullanabilir. Coin burn işlemindeyse, arzı azaltılmak istenilen kriptoparalar erişilemeyen cüzdana transfer edilir. Transfer işleminin ardından bu kriptoparalara bir daha ulaşılamaz ve dolaşımdan silinir.
Coin Burn hakkında daha detaylı bilgilere Coin Yakmak (Coin Burn) Nedir? Ne İşe Yarar? içeriğinden ulaşabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BtcTurk | Kripto sorumlu tutulamaz.