Paper Wallet (Kağıt Cüzdan), kriptoparaların çevrimdışı olarak depolandığı bir soğuk cüzdan sistemidir. Genel anahtar (public key) ve özel anahtar (private key) bilgilerinin kağıt üzerine aktarıldığı ve bu bilgiler ile kriptopara işlemlerinin gerçekleştirilebildiği Kağıt Cüzdan sistemi bazı avantaj ve dezavantajları bir arada barındırmaktadır. Bu yazıda Paper Wallet nedir ve nasıl çalışır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
Kağıt Cüzdan bir soğuk cüzdan sistemidir. Cüzdan çeşitleri hakkında daha detaylı bilgilere “Bitcoin ve Diğer Kriptoparalar İçin Saklama Alternatifleri: Soğuk ve Sıcak Cüzdan Nedir?” içeriğinden ulaşabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Paper Wallet Nedir?
Kriptoparaları çevrimdışı olarak saklamanın bir yolu olan Paper Wallet, kriptopara işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayan bazı barkod veya karekodların fiziksel olarak bir kağıda aktarılmasına verilen isimdir. Kağıt Cüzdan olarak ifade edilen bu fiziksel kağıdın üzerinde saklanan bilgilerin telefon, bilgisayar gibi elektronik bir cihaz tarafından taratılması, kriptoparalara ulaşılmasını ve kriptoparaların transfer edilebilmesini sağlar. Kağıt cüzdan mantığıyla üretilen farklı tasarımsal ürünler de bulunmaktadır.
Seed’lerin, yani kişisel kriptopara cüzdanlarına ulaşılması sağlayan özel kelime grıuplarının, bir metal keski ya da sivri uçlu bir alet yardımıyla kazındındığı kağıtlar vardır. Ateşe, darbeye, suya, hatta yüksek ısıya dayanıklı olarak dizayn edilmiş ürünler de vardır. Tüm bunlara bakıldığında, kağıt cüzdan mantığı seed’lerin bir kağıt üzerine yazılmasını ve orada saklanmasını sağlar. Kağıt Cüzdan, kriptoparaların fiziksel olarak var olduğu bir sistemden ziyade bu kriptoparalara ulaşılmasını sağlayan bilgileri içeren bir saklama yöntemidir. Kağıt Cüzdanların banknotlara benzer bir değeri yoktur, değerin taşınmasını sağlayan unsur kağıdın üzerinde yazan bilgilerdir.
Paper Wallet Güvenli Mi?
Kağıt Cüzdan’ın güvenliği hakkında farklı görüşler mevcuttur. Fiziksel bir varlığın kaybolma veya bozulma ihtimalinin çevrimiçi bir ortama göre daha fazla olduğunu düşünen görüşler bulunmaktadır. Bununla birlikte, olası siber saldırılara karşı Kağıt Cüzdan’ın güvenli bir kriptopara saklama cüzdanı olduğunu savunan görüşler de bulunmaktadır.
Sonuç olarak, Kağıt Cüzdan bazı açılardan güvenli bir kriptopara saklama aracı olarak görülse de fiziksel olmasının getirdiği dış faktörlerden etkilenmesi nedeniyle güvenli olup olmadığı açısından kesin bir yargıya varmak kolay değildir.
Paper Wallet Avantajları
Kriptoparalar, Kağıt Cüzdan ile internet bağlantısına ihtiyaç duyulmadan saklanabilmektedir. Kağıt Cüzdan’ın fiziksel olarak saklanabilmesi sebebiyle olası siber saldırılara ve iyi niyetli olmayan internet kullanıcılarına karşı kriptopara varlıkları korunabilmektedir. Kullanıcılar tarafından kolaylıkla oluşturulabilmesi de Kağıt Cüzdan’ın avantajlarından biri olarak görülebilir.
Paper Wallet Dezavantajları
Kağıt Cüzdan, fiziksel bir varlığın çevrimiçi bir varlığa kıyasla çeşitli dış faktörlerden etkilenebilme olasılığının getirdiği bazı dezavantajlara sahiptir. Kağıt Cüzdan oluşturulduktan sonra cüzdana aktarılan bilgiler sadece cüzdan içerisinde kalmaktadır. Kağıt Cüzdan’ın kaybolması, kağıt yapısının veya mürekkebin bozulması gibi cüzdanın fiziksel zararlar görmesi durumunda kriptopara varlıklarına erişmek kolay olmamaktadır.
Kerem Enginar’ın BtcTurk YouTube kanalında donanım cüzdanlarını incelediği ve karşılaştırdığı içeriğe aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.