Security token, Türkçe’de menkul kıymet jetonları anlamına gelmektedir. Menkul kıymet, finansal bir değere sahip olan ve alınıp satılabilen yatırım araçlarına verilen isimdir. Geleneksel finans siteminde yer alan varlıkların, blokzinciri altyapısı ile çalışanları security token olarak adlandırılmaktadır. Bu yazıda security token nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Security (Menkul Kıymet) Token Nedir?
Security (menkul kıymet) token’leri, geleneksel finans sisteminde yer alan varlıkların blokzinciri üzerinde oluşturulmasıdır. Kurumlar sahip oldukları varlıkları, blokzinciri teknolojisini kullanarak çıkartabilmektedir. Security token’ler yatırım yapılma amacı taşımaktadır. Bağlı oldukları şirketlerin değerleriyle doğru orantılıdır ve gerçek varlıklar ile desteklenmektedir. Security token’ler, diğer kripto varlıkların özelliklerine sahip olabilmektedir. Security token’lerin diğerlerinden farkı ise geleneksel menkul kıymetlerin yasalarına tabii olmasıdır.
Security Token’leri Nasıl Çalışır?
Security token’ler, menkul kıymet varlıklarının dijital halidir. Hisse senetleri, tahviller, opsiyonlar, ETF’ler gibi menkul kıymet varlıkları security token olmak için uygundur. Security token’ler mevcut blokzincirleri üzerinde çalışmaktadır. Security token’lerin kendilerine ait blokzincirleri bulunmamaktadır. Security token’ler bağlı oldukları şirketlerin değerlerine sahiptir. Gerçek varlıklar ile desteklenir.
Security Token’lerin Kullanım Amacı ve Faydaları Nelerdir?
Security token’ler, oluşturuldukları blokzincirinin özelliklerinden faydalanabilmektedir. Menkul kıymet varlıklarının, blokzinciri üzerinde oluşturulması, kullanıcılara blokzinciri teknolojilerini kullanma olanağını verir. Blokzincirinde gerçekleşen işlemlerin herkese açık olması, security token’lerin şeffaf olmasına olanak tanır. Geleneksel finans sistemine kıyasla blokzincirinin 7/24 çalışması security token’lerinin tercih edilmesi için önemli bir etkendir.
Security Token ve Utility Token Farkı
Security token’ler ile utility token’ler farklı amaçlara ve değerlere sahiplerdir. Utility token’ler ile bir projenin hizmetine erişim sağlanır. Fayda jetonları yatırım amacıyla üretilmemiştir. Kullanıcılar için bir sadakat programı oluşmasına yardımcı olmaktadır. Security token’ler ise gerçek varlıklar ile desteklenmektedir. Menkul kıymet yasalarına tabidir. Security token’lerinin değeri, bağlı oldukları şirketlerin değerlerine endekslidir.
Utility token hakkında daha detaylı bilgilere Utility Token Nedir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.