Kriptoparalarda Market Cap Nedir?

Kullanıcıların kriptopara birimlerine yatırım yapmadan önce değerlendirdiği birçok gösterge bulunmaktadır. Bir kriptoparanın piyasa değeri de, yatırımcılara fayda sağlayan unsurlardan birisidir. Piyasa değeri (market cap), kriptopara birimlerinin değerinin ölçülmesinde kullanılan terimdir. Bu yazıda kriptoparalarda market cap nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Kriptoparalarda Market Cap (Piyasa Değeri) Nedir?

Market Cap, İngilizce’deki Market Capitalisation kelimesinin kısaltılmasıyla oluşturulan bir terimdir. Türkçe’de ‘piyasa değeri’ anlamına gelmektedir. Market cap ile kriptopara birimlerinin değeri ölçülür. Bir kriptoparanın piyasa değerinin yüksekliği, kriptopara birimlerinin sıralanmasında o kriptoparanın ön plana çıkmasını sağlayan bir göstergedir.

Piyasa Değeri (Market Cap) Nasıl Hesaplanır?

Kriptopara birimlerinin piyasa değerleri, kriptoparanın o anki fiyatı ile dolaşımdaki arzının çarpılmasıyla hesaplanır.

Piyasa Değeri = Fiyat x Dolaşımdaki Arz

Market Cap Neden Önemlidir?

Kriptopara birimlerinin piyasa değerleri, uzun vadeli potansiyel değeri açısından yatırımcıların öngörüde bulunmasına yardımcı olabilir. Yüksek piyasa değerine sahip kriptoparalarda, fiyat dalgalanmalarına daha az rastlanır. Piyasa değeri düşük olan kriptoparalarda ise volatil fiyat hareketleri görülmesi mümkündür.

Volatilite hakkında daha fazla detaya ulaşmak için Kriptopara Piyasasında Volatilite Nedir? içeriğini inceleyebilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors