Herkese ilham olabilecek yetenekli tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren yeni nesil tasarım ve dijital sanat platformu Mercado, BtcTurk | Kripto’nun katkıları ile 2 kriptosanat serisi hazırladı. Cryptoart (kripto sanat), NFT’ler ve diğer dijital teknikleri odağına alan yeni nesil tasarım ve sanat içerikleri olan Kripto İlham BtcTurk YouTube kanalında ve Kripto Sanat Sohbetleri ise Mercado web sitesinde, BtcTurk | Kripto’nun katkılarıyla yayınlanıyor. Mercado tarafından hazırlanan bu içeriklerde kripto sanat nedir, dijital sanat trendleri, NFT nedir, popüler NFT sergileri gibi konuları bulabilirsiniz.
Mercado kelimesi İspanyolca’da halk pazarı anlamına gelmektedir. Halk pazarlarının hem bir sosyalleşme alanı hem de şehrin en iyi yerel ürünlerinin satıldığı, meşhur restoranlarının butik şubelerinin bulunduğu alanlar olmasından hareketle Mercado ekibi de herkese ilham olabilecek yetenekli tasarımcı ve sanatçıları bir araya getirebilecekleri dijital bir “Mercado” yaratmak için yola çıkmıştır.
ANA BAŞLIKLAR
Cryptoart (Kripto Sanat) Nedir?
Cryptoart (kripto sanat) geleneksel sanat üretiminden farklı parametrelerin dahil olduğu, kriptografik sanat eseri üretimi alanıdır. Cryptoartist’ler (kripto sanatçı) kriptopara ve projelerinin, kripto sanat için geniş bir yer açmasıyla daha fazla motive olmuş ve daha yaratıcı işler çıkarmaya başlamıştır.
NFT ile kripto sanat çok daha büyümüş, ne anlama geldiği anlaşılmaya başlanmış ve geliştirilmiştir. Hareketli grafikler ve dijital illüstrasyonlar, NFT sayesinde dijital sahiplik ve mülkiyet hakları çözümü kazanmıştır. Kripto sanat eserlerinin dijital ortamda gerçek değerine ulaşabilmesi de yine kripto sanatın aktif yer bulması ile gelişmiştir.
Kripto sanat, kendini oluşturan dijital üretim ve listeleme, açık arttırma ortamları sayesinde kripto sanatçılara özgür ve yenilikçi işler yapma şansı tanımaktadır. Örneğin sanal ve fiziksel dünyaları birbirine bağlayan metaverse’lerde kullanılan en ufak yapı malzemesinden kıyafete, etkileşim mekanizmasından sanat eserine kadar her bileşen, NFT haline getirilerek sistemde yer bulan kripto sanat ürünlerinden oluşmaktadır.
Kripto sanat, kripto sanatçıların yolculukları, NFT, yapay zeka, dijital sanat ve Bitcoin üzerine konuların konuşulduğu Bitcoin ve Sanat programını Efsun Erkılıç’ın sunumuyla BtcTurk YouTube kanalında izleyebilirsiniz.
NFT Nedir? NFT Sergisi Nedir?
NFT, Non-Fungible Token kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Değiştirilemez, yani kendi türünden başka bir jeton ile takası yapılamayan kriptografik bir dijital varlık olarak tanımlanır. NFT’lerin sağladığı çözümler ve kullanım alanları gitgide artmaktadır. NFT’ler hakkında daha detaylı bir içeriği NFT (Non-Fungible Token) Nedir? yazısında bulabilirsiniz.
Sanatçıların, kripto sanatçıların ürettiği herhangi bir fiziksel ve dijital eserin satışı, telif hakkı aktarımı ve saklanması işlemleri ve süreci, oluşturulan NFT’ler ile blokzinciri üzerinde gerçekleştirilir. Bu ürün veya eserin, direkt yaratıcısından alınması ve orijinalliğinin, dolaşımının, sahipliğinin sonradan değiştirilemeyecek şekilde blokzincirine kaydolmasını sağlamaktadır.
NFT sergileri de yine aynı şekilde fiziksel ya da dijital ortamlar da yapılabilmektedir. Bir fiziksel tablonun orijinalliği, dolaşım kaydı ve sahipliği, onun için oluşturulacak sözleşme kodu ile blokzincirine kaydolabilir. Dijital, kripto sanat eserleri ise yine NFT platformlarında, metaverse’lerde veya sanal galerilerde sergilenebilmektedir.
Dijital Sanat Nedir?
Dijital sanatın tanımı, yazılım ve internetin girdiği her şekilde yapılabildiği için oldukça geniştir. Son yıllarda gelişen VR ve AR teknolojileri, NFT’ler ve metaverse’ler, dijital sanatı, kripto sanatı beslemiş ve geliştirmiştir. Böylece sanatın, odağında dijital bileşenler ile yapılması, dijital sanat janrını oluşturmuştur.
Dijital sanatın gelişmesiyle yalnızca sanatçı ve sanatın kendisi değil, küratörler ve sanat galerileri de teknolojiyi daha iyi anlayarak bu uygulamalara dahil olmuştur. Yazılım, kodlama, video, performans, heykel, enstalasyon ve projeksiyon gibi dijital uygulamalar dijital sanatın bileşenlerini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra giyilebilir donanımlar geliştirerek yapılan elektronik müzik de yine bu janrın en heyecan verici örneklerindendir.
Imogeen Heap’in 2012 yılında geliştirdiği, el hareketleri ile müzik yapmasına imkan veren eldivenleri dijital sanatın müzik alnındaki farklı örneklerinden biridir. Imogeen Heap’in donanım ve yazılım altyapılı elektronik müzik çalışmaları ve sürdürülebilir NFT projesini, dijital sanat ve sanatçıların çalışmaları hakkında detayların yer aldığı Kripto İlham serisinin ilk bölümünde izleyebilirsiniz.
Geleneksel sanat üretimine yazılım, kodlar ve teknolojinin diğer olanaklarını ilave ederek multidisipliner hale getirmiş olan sanatçıları, kripto sanat ve sanatçıların hikayelerini, NFT’ler ve daha fazlasını BtcTurk’ün YouTube kanalında yayınlanan Kripto İlham video serisinde bulabilirsiniz.