Stable Coin Nedir? Stabil Coinler Ne Sağlar?

Stablecoin yani stabil kriptopara bir kriptopara olmasına rağmen prensip olarak Bitcoin ve diğer kriptoparalardan ayrılır. İtibari para kullanımına göre birçok yönden kolaylık sağlarlar. 7/24 transfer edilebilmesi ve fiyatının stabil olması nedeniyle uluslarası transferler için hızlı ve daha düşük maliyetli bir çözüm olarak kullanılan stablecoin hakkında stable coin nedir?, stable coin çeşitleri ve stable coin kullanım alanları nelerdir? sorularına bu yazıda yanıt bulabilirsiniz.

Stabil Coinler

Stabil kriptoparalar itibari para birimlerine, altın gibi değerli madenlere, diğer kriptoparalardan birinin fiyatına endekslenmiş, fiyatı dalgalanma risklerinden uzaklaştırılmış kriptoparalardır. Kriptopara birimi olsalar da hem çıkış noktası hem de kullanım alanı olarak Bitcoin ve diğer alternatif kriptoparalardan ayrılırlar.

Stable Coinler Ne Sağlar?

Stabil kriptoparalar, kriptopara piyasası dışındaki varlıkların tokenize edilerek değer kaybına uğramadan kriptopara piyasasında işlem görebilmesini ve çalışabilmesini sağlar. Ülkelerin kendilerine ait para birimlerinin kriptopara piyasasında kullanılması, stabil paralar sayesinde mümkün olmaktadır. Her bir stabilpara, teminat karşılığı basılarak piyasaya sürülür. Örneğin ABD dolarını temsil eden USDT kriptoparasını üretmek için aynı miktarda USD’nin banka hesabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Böylelikle USDT kriptoparasının fiyatındaki dalgalanmaların engellenmesi, kriptoparanın stabil hale gelmesi ve karşılıksız olmaması sağlanır.

Stablecoin Türleri Nelerdir?

Bitcoin ve kriptopara alım satım platformlarında en popüler ve yaygın stablecoin Amerikan dolarına endeksli olanlardır. Bunda yaygınlığının dışında Bitcoin ve diğer kriptoparaların Amerikan doları cinsinden fiyatlanmasının da etkisi vardır. 1 Amerikan dolarına eşit olarak kullanılan stabil kriptoparalardan en bilinen ve yüksek hacimde kullanılanları Tether (USDT), USD Coin (USDC), True USD (TUSD) ve Paxos Standard (PAX) dır.

Stabil kriptoparaların yaratıcısı olan şirketler piyasaya sürdükleri miktarın karşılığı kadar itibari parayı banka hesaplarında rezerv olarak saklamaktadır. Stabil kriptopara kullanıcıları için şeffaflık ve güven en önemli kriterler arasında yer alır. Bu nedenle, stabil kriptopara şirketleri piyasada dolaşan miktar ile banka hesaplarında rezerve edilen tutarın denkliğini ispatlayan şeffaflık raporu yayınlamaktadır.

Rezerv varlıkları bankada tutan şirketler merkezi yapılar olarak tanımlanmakta ve bu merkeziliği biraz olsun kırmak ve daha bağımsız bir yapı oluşturabilmek amacıyla tamamen kriptopara rezervlerinden oluşan ve yine ABD dolarına sabitlenmiş stabilparalar da mevcuttur.

Bu örneğin en büyük temsilcisi MakerDAO’ya ait DAI stabilparasıdır. DAI rezervlerini bankada değil tamamen blokzinciri üzerinde muhafaza eder ve sadece kripto varlık bulundurur. Bir DAI’nin basılması için MakerDAO’nun teminat olarak kabul ettiği kriptoparalardan biri seçilmeli ve istenen DAI miktarının üzerinde bir teminat verilmelidir ki kriptoparanın değeri düştüğünde bile basılan DAI karşılıksız kalmasın. Buna rağmen, DAI’nin rezervinin önemli bir kısmını USDC gibi merkezi stabilparalar oluşturduğu için DAI’nin altyapısı ne kadar merkeziyetsiz olsa da USDC gibi stabilparalar nedeniyle yine de kısmi bir merkezilik unsuru söz konusudur.

Stabil Coinler Hangileri?

Sabit coinler, oldukça rekabetçi bir piyasa yapısına sahiptir. Kriptopara piyasasının ilk yıllarındaki birkaç girişimin aksine, günümüzde birçok geleneksel finans devi ve kamu kuruluşları stabilpara çıkartma konusunda çeşitli girişimlerde bulunmaktadırlar. Aşağıdaki stablecoins listesi, piyasa değeri en yüksek olandan düşüğe doğru sıralanmıştır.

  • Tether (USDT)
  • USDC (USDC)
  • DAI (DAI) – (Yeni ismiyle USDS)
  • First Digital USD (FDUSD)
  • Paypal USD (PYUSD)
  • USDD (USDD)
  • True USD (TUSD)

Siz de BtcTurk | Kripto üyesi olarak Tether (USDT) ve USDC (USDC) stabilparalarını kolayca alıp satabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors