Polkadot (DOT) Nedir? Nasıl Çalışır?

Polkadot, yeni nesil web için ölçeklenebilir, birlikte çalışabilir ve güvenli bir ağ protokolüdür. İsviçre merkezli Web3 Vakfı tarafından desteklenmektedir. Polkadot ağı, blokzincirlerini birbirine bağlayarak zincirlerarası veri transferi gerçekleştirilebilmesine olanak sağlar. Bu sayede, merkeziyetsiz uygulamalar, birbirinden bağımsız olarak çalışan açık, yarı açık veya özel blokzincirlerinden veri alabilir.

Polkadot Nasıl Çalışır?

İşlemleri paralalel olarak gerçekleştirebilen parçalanmış çok zincirli ağ yapısı “parachain” (paralel zincir) olarak adlandırılmıştır. Paralel işlem yapabilme yeteneği ölçeklenebilir, yüksek kapasiteli bir ağ sunmaktadır. Polkadot ağı Hisse Kanıtı veya Pay İspatı olarak adlandırılan Proof of Stake mutabakat mekanizmasını kullanır. Hisse Kanıtı ile ilgili detayları Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir? Nasıl Çalışır? makalemizde bulabilirsiniz.

Polkadot ağı dört bileşenden oluşmaktadır:

Düzenleyici Zincir (The Relay Chain) Polkadot ağının ana blokzinciridir ve diğer blokzincirleri bu zincire bağlanır. Bu zincir, ağdaki güvenliği de sağlamaktadır.

Parazincir (The Parachain) Paralleştirilmiş zincirin kısaltması olan Parazincirler, Polkadot ağıyla paralel olarak çalışırlar ve ağa çoklu işlem gerçekleştirebilme yeteneği kazandırırlar.

Paraişlem (Parathread) Paralel işlem parçalarının kısaltması olan Paraişlemler, paralel zincirlere benzer şekilde çalışır ancak daha esnek ve ekonomik bir kullandıkça-öde modeli sunar.

Köprü Zincir (The Bridge Chain) Polkadot’un yönetişim protokolünü desteklemeyen diğer blokzincirlerinin bağlanabildiği Köprü Zincir, Bitcoin, Ethereum gibi farklı blokzincirleri ile Polkadot ağı arasında köprü görevi görür.

Polkadot Mutabakat Rolleri

Polkadot ağında dört önemli mutabakat rolü bulunmaktadır. Adaylar (Nominators) DOT paylarıyla güvenilir doğrulayıcıları seçerek ana zincirin güvenliğini sağlar. Doğrulayıcılar (Validators) ise paralel zincirlerde işlem yapan Sıralayıcılar’ın (Collators) sunduğu kanıtları doğrular ve diğer doğrulayıcılar ile mutabakat yaparak ana zinciri korurlar. Sıralayıcılar, kullanıcıların parçalara ayrılmış işlemlerini (shards) yönetir ve doğrulayıcılara bu işlemlerin kanıtlarını sunar. Balıkçılar (Fishermen) ise ağı anlık olarak takip ederek herhangi olağan dışı durumu doğrulayıcılara rapor eder. Sıralayıcılar ve paralel zincir tam düğümleri bu görevi üstlenebilir.

Polkadot Yönetişim Rolleri

Konsey üyeleri pasif pay sahiplerini yeni seçimler yapma ve tehlikeli veya zararlı seçimleri reddetme rollerinde temsil etmek için seçilirler. Polkadot projesinin geliştiren ekip Teknik Komite olarak tanımlanır. Teknik Komite, kısa sürede karar verilmesini gerektiren durumlarda acil seçim önerisinde bulunabilir ve konsey üyeleri ile birlikte takip edilen oylama ve entegrasyon talep edebilir.

Polkadot (DOT) Nasıl Alıp Satılır?

Türk Lirası, Bitcoin ve Tether ile Polkadot (DOT) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk’e üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 5 banka ile 7/24 havale ile Türk Lirası göndererek Polkadot (DOT) alabilirsiniz.

Polkadot (DOT) Nasıl Saklanır?

Polkadot ağının kriptopara varlığı DOT masaüstü veya mobil cüzdanlarda ya da donanım cüzdanlarında saklanabilir. Dilerseni web tarayıcınıza eklenti olarak kurabileceğiniz yazılımlar ile Polkadot cüzdanı oluşturabilir ve DOT bakiyenizi yönetebilirsiniz. Polkadot (DOT) için geliştiricilerinin web sitelerinde listelediği cüzdanlar arasında, Polkadot’un geliştirici ekibi Parity Technologies tarafından geliştirilen Polkadot-JS çevrimiçi cüzdanını, Polkadot{.js} tarayıcı eklentisini veya Signer mobil cüzdanı deneyebilirsiniz. Alternatif cüzdanlara Polkadot Wiki sayfasından ulaşabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors