Kriptometre’nin 2. sezon 11. bölümünde Ebru Baki’nin konukları BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ve Ekonomi Gazetecisi Erkan Öz.
ANA BAŞLIKLAR
“Türev piyasalarda işlem görmeye başlayan Bitcoin’in fiyatı hızla yükselebilir.” (0:32)
Ebru Baki tarafından yöneltilen “2020 yılı Bitcoin açısından nasıl geçecek?” sorusuna Ekonomi Gazetecisi Erkan Öz;
“Mayıs 2020’de Bitcoin programı gereği ödül yarılanması olacak ve şu anda madencilerin kazandıkları ödül miktarı yarı yarıya düşecek. Her ödül yarılanmasında fiyatların ciddi şekilde yükseldiğini gördük. Dört yılda bir olan ödül yarılanması, 28 Kasım 2012 ve Temmuz 2016’da olmak üzere iki kez gerçekleşti. Üçüncü ödül yarılanması ise Mayıs 2020’de olacak. Birinci ve ikinci ödül yarılanmalarında Bitcoin fiyatları ilk olarak yükseliş yapıyor, sonra düşüşe geçiyor, sonra tekrar yükseliyor, tam ödül yarılanması zamanında duruyor ve ardından hızla yükselişe geçiyor. Üçüncü ödül yarılanması sürecinde ise Bitcoin, türev piyasalarda işlem görmeye başladı. Dolayısıyla 3. ödül yarılanması esnasında yaşanacak fiyat artışları veya düşüşleri çok daha sert bir şekilde oluşabilir.” cevabını verdi.
“Bitcoin’in fiyatı 300.000$’ı aşabilir.” (6:40)
“Bitcoin’in geleceği ve türev işlemleri hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna BtcTurk CEO’su Özgür Güneri;
“Türev işlemlerin temelde iki önemli noktası var. Bitcoin’in ödül yarılanması sürecinde özellikle de boğa ve ayı piyasalarında, türev enstrümanlarının devreye girmesi başka kapıları da açabilir. Türevin iki çeşidi bulunuyor. Türev enstrümanlarının bir tanesinin Bitcoin’de kısa pozisyon almak, diğer bir deyişle Bitcoin’in düşüşüne yatırım yapmak olduğunu söyleyebilirim. Bunu yapan kişiler, zaman içinde potansiyel bir Bitcoin alıcısı haline geliyor. Örneğin; Bitcoin’iniz yok ama -10 Bitcoin’lik bir portföyünüz var ve Bitcoin’in düşüşüne para yatırdıysanız, fiyatlar yukarıya doğru gittikçe sizin o pozisyonu kapamanız gerekiyor. Özellikle kaldıraçlı işlemlerin devreye girmesiyle beraber varlıkların volatilitesinin türev enstrümanlardan etkilendiğini görüyoruz. Bitcoin volatilitesinin diğer enstrümanlara kıyasla daha yüksek olmasından dolayı bir sonraki fiyat dalgalanması çok daha ciddi bir şekilde hissedilebilir. Aralık 2017’de Bitcoin fiyatında 80 bin TL gibi bir zirve görüldü. Zirvenin ardından ise fiyatlar düşüşe geçerek 40 bin TL’ye kadar indi. Bu süreçte düzenli olarak yatırım yapanlar ve yatırımlarını orta-uzun vadede koruyanlar, Bitcoin’i üst fiyattan alsalar dahi kazançlarını %25 civarında artırabildi.” yanıtını verdi. Erkan Öz de Güneri’ye “Bitcoin, bir önceki ödül yarılanmasını tekrar yaşarsa 300.000$’ı aşabilir.” sözleri ile katkıda bulundu.
“Blockchain teknolojileri geliştikçe merkeziyetsiz finans sistemleri de güçlenecek.” (17:35)
Ebru Baki tarafından sorulan “Blockchain teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusunu Erkan Öz şu şekilde yanıtladı;
“Blockchain teknolojisi, işlevsellik ve hız gibi konularda özellikle son iki yılda çok sorgulandı. Bitcoin dışında hayata geçen farklı bir projenin olmaması ve Mastercard/VISA gibi büyük sistemlerle karşılaştırıldığında hız konusunda yavaş olması, blockchain hakkında bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Ancak yüksek hızda çalışabilen dağınık veri tabanı teknolojileri konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ile beraber blockchain ağı aracılığıyla akıllı kontratlar ve kredi skoru üzerinden kredi açılabiliyor. Bu sayede insan, banka, bina ve arazi gibi kaynaklar tüketilmeden sadece bir yazılımla ve kripto para kullanarak kredi çekebilmek mümkün oluyor. Gelecekte Defterhane ve buna benzer projeler sayesinde merkez bankalarına alternatif çözümlerin de geliştirileceğini düşünüyorum.”
“Sadece fiyata bakarak Bitcoin yavaşlıyor diye düşünürseniz çok şey kaçırabilirsiniz.” (23:32)
Ebru Baki’nin “Bitcoin ne zaman hızlanacak?” sorusuna Özgür Güneri;
“Bitcoin fiyatının 20.000 dolardan 8000 dolara düşmüş olması, Bitcoin yavaş ilerliyor algısına yol açıyor. Sadece fiyata bakıldığında büyük resmi görmek zorlaşıyor. Son iki yılda yaşanan gelişmeler ve büyük yatırımlar genellikle göz ardı ediliyor. Türkiye’de de kripto paralar açısından inanılmaz gelişmeler yaşanıyor. Örneğin; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kendi kripto parası üstünde çalıştığını açıkladı. Mali Suçları Araştırma Komisyonu, eskiden tüm Bitcoin alış-satış sürecindeki para transferlerini şüpheli işlem olarak kabul ederken, bugün kripto para alımı satımı amacıyla yurt içi ve dışı kripto para borsalarına para gönderimini onaylıyor. Sadece fiyata bakarak Bitcoin hareketleri yavaşlıyor diye düşünürseniz çok şey kaçırabilirsiniz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yaşanan bu gelişmeleri insanlar çok daha iyi anlayacaklar.” yanıtını verdi.
“Bitcoin fiyatı 1,5 yıl içinde 5 dolardan 1000 dolara yükseldi.” (34:25)
Ebru Baki tarafından yöneltilen “‘2020 Yeni Ekonomi: Büyük Kriz Müthiş Fırsat’ kitabının yazarı olarak 2020 yılında neler olacak?” sorusuna Erkan Öz;
“O kitabı 2013 yılında yazmıştım. 2019 yılında FED’in uyguladığı daraltma politikası, borsanın çökme eşiğine gelmesi ile yavaşladı ve FED yeniden piyasaya faiz vermek zorunda kaldı. Şimdi ise bankaların birbirlerine gecelik teminat karşılığı borç verdiği bir piyasada bile borç bulunamadı. Kriz olarak tanımlanabilecek bir kaynama başladı. FED de bu duruma karşı belirli önlemler aldı ve 1 aylık bir sürede 500 milyar dolar basacağını açıkladı. Amerika tarihi boyunca 900 milyar dolar basan FED, 1 ayda 500 milyar dolar para basmaya başladı. En son buna benzer bir durum 2008 krizinde yaşanmıştı. Bu sorun sadece Amerika’da yaşanıyor demek de doğru olmaz. Krizin temeli geleneksel para piyasalarında yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor. 2008 krizine tepki olarak doğan Bitcoin, şu an için en önemli alternatif olarak öne çıkıyor. 2012’deki Halving (ödül yarılanması) sürecine bankacılık krizi de eşlik etmişti ve 1,5 senelik bir zaman diliminde Bitcoin fiyatı 5 dolardan 1000 dolara yükselmişti. 2020’de de klasik finans sistemi ile ilgili bir endişe ortaya çıkarsa ve bu kriz Halving ile bir araya gelirse o zaman ciddi fiyat artışları yaşanabilir.” cevabını verdi.
Konuşmanın devamında Erkan Öz’ün “Siz Bitcoin aldınız mı?” sorusuna ekonomi gazetecisi Ebru Baki;
“Henüz Bitcoin almadım, alt coinlerde dolaşıyorum. Sisteme girdiğinizde alışmak biraz zor geliyor ama zamanla sistemin üst seviye bir güvenliğe sahip olduğunu görüyorsunuz.” yanıtını verdi.
“Bitcoin sahipliği 2020 yılında en üst seviyeye çıkacak.” (39:58)
BtcTurk CEO’su Özgür Güneri, 2020 yılında yaşanacaklar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu;
“2020 yılında Bitcoin sahipliğinin çok daha fazla tabana yayılacağını öngörüyorum. Bugüne kadar hiç olmadığı miktarda kurumsal paranın Bitcoin’e geleceğini düşünüyorum. Bitcoin’in kurumsal sahipliğinin en yüksek seviyelere ulaşacağına inanıyorum. Fedelity gibi büyük fonların bu işe girmiş olması, çok büyük bankaların ve şirketlerin de Bitcoin’e olan ilgisini artıracak. Ayrıca yeni kripto para projelerinin çoğalacağını ve bir taraftan da bazı alt coinlerin yok olacağını tahmin ediyorum. Son olarak ise 2020 yılının Bitcoin özelinde çok güzel bir yıl olacağına inanıyorum.”
Soru-Cevap Bölümü
BtcTurk’ün hazırladığı kısa soruları Erkan Öz hızlıca cevapladı.
- Bitcoin’i bir cümle içinde kullanabilir misiniz? (6:25)
– “Allah’ım Bitcoin’e fiyat kudreti ver.” diyorum. - Bitcoin’den sonra teknolojisini en çok beğendiğiniz kripto para nedir? (13:44)
– İlk olarak, blockchain üzerinde vadeli çek sistemini hayata geçirmeye çalışan Defterhane Projesi’ni söyleyebilirim. Teknolojisini beğendiğim bir diğer proje ise Avalanche. Her ikisini de severek takip ediyorum. - Hangi kriptopara olmak isterdiniz? (23:14)
– Defterhane gibi devrimci, Avalanche gibi hızlı ve Bitcoin gibi güçlü olmak isterdim. - Bitcoin’i ilk olarak ne zaman duydunuz? (33:59)
– İlk kez 2012 yılında, kitabımı yazmak için araştırma yaparken duymuştum. İlk Bitcoin’imi ise 2017 yılında satın aldım.