Toncoin (TON) Nedir? Nasıl Çalışır?

Telegram uygulaması entegrasyonuyla popülerlik kazanan Ton blokzinciri ve bu ağın yerel tokeni Toncoin hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda derledik. Toncoin (TON) nedir?, Toncoin (TON) nasıl çalışır?, Toncoin (TON) nasıl saklanır?, Toncoin (TON) nereden alınır? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

TON Ekosistemi

Telegram’ın kurucuları Durov kardeşlerin kuruculuğunu üstlendiği TON blokzinciri, 2019 yılında SEC ile yaşadığı hukuki problemler sonucunda 2020 Mayıs ayında TON Vakfı’nın yönetiminde bağımsız bir girişim olarak hayatına devam etmiştir.

Hızlı, ucuz ve efektif bir blokzinciri altyapısı hedefleyen TON blokzinciri, Eylül 2023’de Telegram uygulamasına entegre edilerek ürün ve kullanıcı yapısını Telegram üzerinden şekillendirmeye başlamıştır.

Açılımı, The Open Network olan TON blokzinciri, aslında içerisinde birçok farklı girişimi bulunduran bir yapıdır. TON blokzinciri, bu girişimlerin hepsini birbirine bağlayan ana altyapıdır. Toncoin (TON) ise TON blokzincirinin kendi yerel tokenidir. Blokzinciri üzerindeki işlemler için ödenen komisyonlarda ve konsensus mekanizmasında Toncoin (TON) kullanılmaktadır.

TON blokzinciri içerisinde bulunan ana servisler:

  • TON Storage: Torrent benzeri bir veri depolama servisi sunmaktadır. Ancak TON blokzinciri sayesinde bu veri depolama ve dağıtım sürecini merkeziyetsiz bir altyapı üzerinden yürütmektedir.
  • TON DNS: Klasik DNS hizmetleri gibi karışık yapıdaki isimlendirmelerin basitleştirilmesini sağlamaktadır. Ethereum Name Service benzeri bir yapı olarak düşünülebilir.
  • TON Proxy: Kullanıcıların anonimliğini sağlamak için VPN servisleri üzerinden IP adreslerinin kamufle edilmesini sağlamaktadır.
  • TON Payments: TON ekosistemi içerisindeki tüm servislerin ödemeleri, Telegram üzerindeki uygulamaların Toncoin (TON) üzerinden mikro ödemeler alabilmeleri gibi TON blokzinciri üzerindeki genel ödeme altyapısıdır.
  • TON Space: TON blokzinciri cüzdanlarının doğrudan Telegram üzerinden yönetilmesini sağlayan altyapıdır.

TON blokzinciri, yukarıdaki servislerin üzerinde çalıştığı temel altyapı olmasının yanında, geliştiricilerin kendi uygulamalarını gerek doğrudan TON blokzinciri üzerinden gerekse de Telegram üzerinden geliştirmelerine olanak sağlayan blokzinciri altyapısını sağlamaktadır.

TON Blokzinciri Nasıl Çalışır?

Blokzincirin hem hız ve ucuzluk sağlarken hem de olabildiğince esnek bir yapı sağlayarak geliştirici dostu bir altyapı kurulması için TON blokzinciri “Masterchain” ve “Workchain” altyapısına sahiptir.

Masterchain, TON blokzinciri üzerindeki ana yönetici katmanıdır. Blokzincirle ilgili kritik bilgiler ve karar alma mekanizmaları bu katmana tanımlanmıştır. Masterchain, TON blokzincirinin protokol değişiklikleri, validator seçimleri ve kendine bağlı çalışan workchain’lerin konfigürasyonu gibi ana konularda söz sahibidir.

Workchain, kendi içlerinde bağımsız ancak ana konularda masterchain’e bağımlı yapılardır. Bu sayede kendilerine özgü yapılarda olabilmekte, işlemleri kendi yapılarına uygun şekilde onaylayabilmektedirler. Kısacası, girişimcilerin TON blokzincirinin kuralları içerisinde kalarak kendilerine özgü altyapıların serbestçe kurulabilmesine olanak tanınmaktadır. TON blokzinciri, içerisinde birçok farklı blokzincirin yer aldığı çatı bir blokzincir olarak tanımlanabilir.

TON blokzincirinin efektifliğini ve hızını korumak için sharding mekanizması kullanılmaktadır. Bu sayede, her bir validator tüm veri setini tutmak zorunda kalmadan, veri setinin bir kısmıyla çalışabilmektedir. Böylelikle validator olmanın maliyeti düşük tutularak sürdürülebilir bir altyapı sağlanırken, blokzincirin kapasitesi arttırılmış oluyor.

Hisse Kanıtı (Proof of Stake) konsensus mekanizmasına sahip TON blokzinciri, aynı zamanda TON virtual machine sayesinde blokzinciri üzerinde akıllı kontratların çalışabilmesini sağlamaktadır.

Yakından Tanıyın

  • TON blokzinciri, Programcı ve matematikçi Nikolai Valeryevich Durov ile VK ve Telegram uygulamalarının kurucusu Pavel Durov tarafından kurulmuştur. Günümüzde TON Vakfı tarafından yönetilmektedir.
  • TON blokzinciri, Eylül 2023’de Telegram’a entegre edilmiştir.
  • Telegram, Mart 2024’te reklam gelirlerinin yarısını kanal sahipleriyle paylaşacağını ve ödemelerin Toncoin (TON) ile yapılacağını açıkladı.
  • Toncoin (TON) websitesine buradan ulaşabilirsiniz.
  • Toncoin (TON) hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayarak whitepaper dökümanına erişebilirsiniz.

Toncoin (TON) Nasıl Saklanır?

Toncoin (TON), TON blokzinciri üzerinde çalışmaktadır. Telegram uygulaması üzerindeki kriptopara cüzdanına ek olarak, TON blokzincirini destekleyen tarayıcı, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanları ile Toncoin (TON) bakiyenizi saklayabilir ve yönetebilirsiniz.

Toncoin (TON) Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile Toncoin (TON) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Toncoin (TON) alabilirsiniz.

Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors