USDT, üreticisi Tether şirketi tarafından değeri 1 Amerikan Doları’na sabitlendiği belirtilen blokzinciri tabanlı bir kriptopara birimidir. Piyasada USDT sembolüyle işlem gören kriptopara, USD Tether ismiyle de anılmaktadır. Değerinin sabitlenmesinden ötürü stabil para kategorisindedir.
2014’te RealCoin adıyla ortaya çıkan ancak 2015’te yeniden markalanmayla yeni adına kavuşan Tether, kriptopara endüstrisinin bazı büyük problemlerini çözmesi sebebiyle kısa sürede milyarlarca dolarlık piyasa değerine ulaşmayı başarmıştır. Stabil kriptopara olarak adlandırılan ve Dolar, Euro gibi itibari para birimleri ile bire bir takas edilebilen kriptoparalar sayesinde, banka hesabınızdaki parayı dijitalleştirerek, herhangi bir kullanıcıya transfer edebilirsiniz. Stabil para birimleri, yüksek volatilite gibi olumsuzluklardan korunabilmeyi mümkün hale gelmiştir. Stabilite, şeffaflık ve düşük işlem ücretleri ilkesiyle yola çıkan Tether, fiat paralarla kriptopara birimleri arasında bir köprü görevi görmektedir.
Tether’in ayrıca kriptopara üzerinden gerçekleştirilen çevrimiçi ödemeler için de büyük bir kolaylık sağladığını söylemek mümkündür.
ANA BAŞLIKLAR
Tether (USDT) Nasıl Alınır?
Tether (USDT) alabilmek için BtcTurk | Kripto‘ya üye olduktan sonra banka hesabınızdan Türk Lirası transfer ederek BtcTurk | Kripto’da alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz. USDT ile Bitcoin veya diğer kriptoparaları düşük komisyon oranları ile takas edebilirsiniz.
Tether (USDT) Nasıl Çalışır?
Gündelik işlemlerde ve ticaret yaparken vazgeçilmez bir seçenek halini alan Tether, Amerikan Doları ile bire bir takas edilebilir. Tether Limited şirketi, dolaşımdaki USDT miktarı kadar USD ve nakit benzeri varlıklar tutmaktadır. Üçüncü taraf bağımsız denetim şirketleri tarafından teminat olarak tutulan USD ve nakit benzeri varlıkların yeterli olup olmadığı her çeyrekte denetlenerek kamuya açık şekilde paylaşılır.
Tether önce Omni protokolü üzerinde üretilmiştir. Bitcoin blokzincirine sabitlenmiş bir dizi dijital varlık ve para birimi için kullanılan çok yönlü bir platform olan Omni, Bitcoin altyapısında da bir katman olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Bitcoin blokzincirinin işlem ücretleri ve işlem süreleri zamanla Tether’e olan talebi karşılamayınca, Tether şirketi, USDT’yi Ethereum, Tron, EOS ve diğer blokzincirleri üzerinde de üretip dağıtmaya başlamıştır.
Tether, kullanıcıların Omni’yi tercih etmemesi nedeniyle 17 Ağustos 2023 itibariyle Omni’yi desteklemeyeceğini duyurmuştur.
Tether (USDT) Nasıl Saklanır?
Tether’in birden fazla blokzinciri üzerinde dağıtılması sebebiyle öncelikle saklamak istediğiniz Tether’in hangi blokzincirini kullandığını bilmelisiniz. Örneğin, Ethereum blokzincirinde oluşturulmuş ERC-20 tabanlı Tether’i kullanmak istiyorsanız Ethereum ağını destekleyen cüzdanlara, TRC-20 tabanlı Tether’i kullanmak istiyorsanız Tron blokzincirini destekleyen cüzdanlara Tether (USDT) transfer edebilirsiniz.