Doğrudan çevirisi ‘sarılı token’ olan Wrapped Token kavramı, anlam bakımından Türkçe’ye ‘sentetik token’ olarak çevrilebilir. Wrapped token’lar ile bir kriptoparanın, kendi blokzinciri dışında başka bir blokzincirinde de varlık göstermesi amaçlanır. Bu yazıda wrapped token nedir sorusunun cevabını ve diğer detayları bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Wrapped Token (Sentetik Token) Nedir?
Wrapped token yani sentetik tokenlar, bir kripto varlığın farklı bir blokzincirinde jetona dönüştürülmesidir. Wrapped token’lar dönüştürüldüğü kriptopara birimine endekslenir ve değeri endeksli oldukları bu kriptopara veya jetonun değerine eşittir. Anlamsal olarak bir itibari para birimine endekslenen stabil kriptoparalara benzerler. Stabil kriptoparalar hakkında daha detaylı bilgiye Stablecoin Nedir? yazısından ulaşabilirsiniz.
Sentetik token ile bir başka blokzincirinde işlem yapılabildiği için farklı token standartları da kullanılabilir. Fakat sentetik token farklı bir blokzincirinde asıl temsil ettiği kripto varlığın değerine endeksli olduğu için yapılacak alım satım işlemlerinde yine endeksli değer üzerinden işlem yapılır. Basit bir örnek ile Bitcoin ile sadece Bitcoin ağı üzerinde işlem yapılabilirken, Bitcoin’e endeksli bir wrapped token ile başka bir blokzincirinde işlem yapmak mümkün olur.
Wrapped Token’lar Nasıl Çalışır?
Wrapped token’ların değerinin endekslendiği asıl kripto varlığın rezerv ya da likidite havuzu içinde tutulması ve bu karşılığın da ispatlanması gerekir. Bunu sağlayan çoklu imza cüzdanı veya bir akıllı kontrat olabilir ve bu yapıya emanetçi denir.
İlgili bir wrapped token, endekslendiği kriptoparanın miktarına göre üretilir. Kullanıcılar, wrapped token’a sahip olmak istediklerinde, sistemdeki emanetçilere kriptoparayı gönderir. Emanetçiler ise kullanıcının kendisine gönderdiği miktardaki kriptoparayı, wrapped token formatında üretir ve wrapped token’ı kullanıcının cüzdanına aktarır. Kullanıcı, sahip olduğu wrapped token’ı tekrar orjinal varlığa geri dönüştürmek istediğinde, emanetçiden kriptoparayı almak için yakma talebi oluşturur. Emanetçi, rezervdeki kriptoparaları serbest bırakarak kullanıcıya iletir. Ardından wrapped token’lar yakılarak dolaşımdan kaldırılır.
Wrapped Token Avantajları
Wrapped token’lar ile bir kriptopara, kendisine ait bir blokzinciri dışında da kullanılabilir. Wrapped token’nın oluşturulup kullanıldığı blokzincirinde farklı token standartları oluşturulabilir veya eğer varsa o blokzincirinin hız ve işlem maliyeti gibi avantajlarından faydalanılabilir.
Wrapped Token Dezavantajları
Wrapped token’lar, orjinal varlığı temsil etmesi amacıyla bir aracı tarafından üretilen sentetik kriptoparalardır. Bu nedenle, wrapped token kullanmak isteyen kullanıcıların, aracı platforma yani emanetçiye güvenmeleri mecburidir. Ancak emanetçinin hacklenmesi gibi durumlarda, kullanıcının orjinal varlığı çalındığı için wrapped token karşılıksız kalabilmektedir. Bu nedenle seçilen emanetçinin güvenlik standartlarını ve kullandığı mekanizmaları araştırmak gerekir.