TGE, İngilizce’deki Token Generation Event kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Jeton Oluşturma Etkinliği anlamına gelmektedir. TGE, bir jetonun, piyasaya sürüldüğü tarihi belirtir. Bu yazıda TGE nedir ve TGE ile ICO farkı nedir sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Jeton (Token) Nedir?
Jetonlar kendi bağımsız blokzinciri veya ağları üzerine inşa edilmemiş kriptopara birimleridir. Yerleşik, mevcut blokzincirleri üzerinde çalışırlar ve bu nedenle oluşturmak çok daha kolay ve hızlıdır.
Jeton, koin ve kriptoparanın birbirlerinden farklarını Kriptopara (Cryptocurrency), Jeton (Token) ve Koin (Coin) Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? içeriğinden inceleyebilirsiniz.
Token Generation Event (TGE) Nedir?
TGE, jeton oluşturma sürecini belirtmek için kullanılan bir terimdir. TGE’nin amacı, yeni oluşturulan bir projenin gelişmesi ve büyümesi için kaynak yaratmaktır.
Token Generation Event (TGE), bir jetonun oluşma süreci olarak ICO’ya benzese de birbirlerinden farklılaştığı bazı noktalar bulunmaktadır.
ICO Nedir?
ICO, projelere kaynak yaratmak için, yeni üretilen bir jeton ya da kripto varlığın, kriptoparalar karşılığında kullanıcılara ilk satışa sunulması sürecini kapsar. Kullanıcılar tarafından satın alınan jeton ya da kripto varlıklar, projeyi yaratanlara kaynak oluşturmakla birlikte satın alan kişilere de özel avantajlar sağlayabilmektedir.
ICO’nun nasıl çalıştığı hakkında detaylı bilgilere ICO (Initial Coin Offering) Nedir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.
TGE ve ICO Farkı Nedir?
Proje geliştiricileri, projelerinin sürdürülebilir başarı yakalaması ve oluşturdukları projeyi geliştirmek için sermayaye ihtiyaç duyarlar. Sermayeye olan ihtiyaç, ICO ve TGE gibi süreçler ile çözüme ulaştırılmaya çalışılır. Son yıllarda merkezi kuruluşların, ICO ile sermaye toplayan girişimcilere yaptığı vergi, düzenleme gibi baskılar sebebiyle, proje geliştiricileri fon toplama işlemlerini TGE adı altında yapmaya yönelmiştir. TGE ile yapılan fon toplama işlemleri, vergiden muaf tutulmaktadır. ICO ve TGE aynı amaca hizmet etse de merkezi otoritelerin, proje geliştiricilerine yönelik tutumları fon toplama işleminin farklı bir çatı altında olmasına yol açmıştır.