Durukan Şekerleme San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Detayları

Halka arz fiyatı 17,00 TL (sabit fiyatla) olarak belirlenen Durukan Şekerleme San. ve Tic. A.Ş, “DURKN” koduyla 11-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Bu makalede Durukan Şekerleme halka arzının detaylarını inceleyebilirsiniz.

Halka Arz Nedir?

Halka arz, sermaye piyasası araçlarının satın alınmasına yönelik çağırı ve devamında gerçekleştirilen satış süreci anlamına gelmektedir. Şirketler halka arz gerçekleştirerek, hisseleri karşılığında yeni kaynak veya finansman yaratmaktadırlar.

Halka arz, borçlanma yönteminin aksine anapara ve faiz benzeri ödeme zorunluluğu olmayan bir finansman yöntemidir. Bu şekilde sermaye yapısını kuvvetlendiren şirketler hem daha kolay hem de daha ucuz finansman elde ederek borçlanma kapasitelerini artırabilmektedirler.

Durukan Şekerleme San. ve Tic. A.Ş. Hakkında

1976 yılında kurulan Durukan Şekerleme, 1993 yılından şekerleme ürünleri üreticisi olarak faaliyet alanını genişletti. Şirketin faaliyet konusu sert ve yumuşak şeker, draje, sıvı şekerleme, çikolata kategorilerini içeren şekerleme mamulleri üretimi ve satışı olarak özetlenebilir.

Durukan Şekerleme, Ankara Sincan’da sahip olduğu 31 bin m2 büyüklüğündeki fabrikasında ürettiği ürünleri hem yurt içi hem de yurt dışı dağıtım kanallarında satışa sunmaktadır. Şirketin 67 adet ulusal ve 12 adet uluslararası tescilli olmak üzere toplam 79 adet markası bulunmaktadır.

Şirket, Pepsico-Frito Lay, Sambucol, LIDL (Almanya) Warheads (Amerika), Zolli Candy (Amerika), Bazooka (Amerika), Millions (Birleşik Krallık), BİM, A101, Doğuş Cips gibi markalara üretim yapmaktadır. Şirket, son 3 yılda Amerika, İngiltere, Japonya dahil olmak üzere toplamda 65 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirmiştir.

Durukan Şekerleme San. ve Tic. A.Ş. Halka Arzının Detayları

Halka arz fiyatı 17,00 TL (sabit fiyatla) olarak belirlenen Durukan Şekerleme San. ve Tic. A.Ş, “DURKN” koduyla 11-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Borsadan satış yöntemi ile gerçekleşmesi planlanan halka arz, 11 Eylül 2024 saat 10:30’da başlayacak ve 12 Eylül 2024 saat 13:00’de sona erecektir.

32.500.000 milyon lot sermaye artırımı ve 10.000.000 lot ortak satışı olmak üzere toplamda 42.500.000 lot biçiminde gerçekleşecek olan Durukan Şekerleme halka arz büyüklüğünün yaklaşık 722 milyon TL olarak hedeflenmektedir. Süreç sonrasında şirketin halka açıklık oranı %32,07 olarak gerçekleşecektir.

Ortak satışı kapsamında satılacak 5.000.000 TL nominal değerli payların satışından elde edilecek fon, 15 gün süreyle fiyat istikrarı amacıyla kullanılabilecektir. İhraççı ve ortaklar için 1 (bir) yıl boyunca satmama taahhüdü (fiyat istikrarı kapsamında alınabilecek paylar hariç) bulunmaktadır.

Kar dağıtım politikası kapsamında, 2024 hesap yılı kar dağıtımından başlamak üzere dağıtılabilir kar oluşması halinde hesaplanan yıllık dağıtılabilir karının en az 5 yıl boyunca asgari %25’inin nakit kâr payı olarak dağıtılmasını hedeflemektedir.

Halka Arzda Dağıtılacak Olası Hisse Miktarları

  • 300 Bin Katılım: Yaklaşık 142 lot (2414 TL)
  • 700 Bin Katılım: Yaklaşık 61 lot (1037 TL)
  • 1.1 Milyon Katılım: Yaklaşık 39 lot (663 TL)
  • 1.5 Milyon Katılım: Yaklaşık 29 lot (493 TL)
  • 1.9 Milyon Katılım: Yaklaşık 23 lot (391 TL)

Durukan Şekerleme San. ve Tic. A.Ş. Finansal Durumu

Halka Arz Geliri Nerede Kullanılacak?

Üretim Kapasitesini Artıracak Yatırımlar ve/veya GES Yatırımı (%40 – %45)

2024 yılında verilecek siparişler üzerine 2025 yılında gerçekleşecek teslimatlar sonucunda yapılacak satın alımlarla ilave ek makine yatırımı planlanmaktadır. Şirket, yeni yatırım planı olan üretim ve depolama alanı için satın almayı hedeflediği arsa üzerinde ve/veya mevcut durumda faaliyetlerini sürdürdüğü fabrikasının yanına ilave bir fabrika binası inşa etmeyi planlamaktadır.

Artan enerji giderleri çerçevesinde, maliyet avantajı elde edilmesi hedefleyen şirketin halihazırdaki elektrik tüketiminden dolayı toplam 6-8 mW GES yatırım yapma hakkı olduğu öngörülmektedir. Bu yatırımın finansmanının bir kısmının halka arz gelirlerinden karşılanması planlanmaktadır.

İşletme Sermayesi İhtiyaçlarının Karşılanması (%35 – %40)

Hammadde ve mamul maliyetleri, pazar talebi ve rakiplerin satış politikalarına göre Durukan Şekerleme kendi fiyatlama politikasını oluşturmaktadır. Belirlenen fiyatlama politikasına göre hammadde ve mamul alımı yapılmakta ve satışlardaki vadeler belirlenmektedir. Şirketin izlediği fiyatlama politikasına bağlı olarak işletme sermayesi ihtiyacı değişkenlik göstermektedir.

Yeni yapılması planlanan fabrika ve makine yatırımları nedeniyle işletme sermayesi ihtiyacı önem arz ederken aynı zamanda stokların artmasına da sebep olacaktır. Şirket bu değişimleri yönetebilmek için hammadde ve mamul stoklarını artırmayı planlamaktadır.

Finansal Borçların Ödenmesi (%15 – %25)

Halka arzdan elde edilecek net gelirin %15-25’ini net kâr marjın artırılması ve finansal açıdan daha borçsuz bir şirket olması hedefleri kapsamında, finansman giderlerinin düşürülmesi ve işletme sermayesinin artırılması amacıyla bir kısım banka kredilerinin kapatılmasında kullanılacaktır. İhtiyaç duyulması halinde fon kullanım kalemleri arasında %10’a kadar geçiş yapılabilecektir.

BtcTurk | Hisse’de Halka Arzlara Nasıl Katılabilirsiniz?

BtcTurk | Hisse mobil uygulamasında halka arzlara katılmak çok kolay!  Btcturk | Hisse’nin yeni özelliği olan halka arz sekmesinden, halka arzı gerçekleşen şirketlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Saniyeler içinde büyüme potansiyeli olan şirketlere ortak olmak için halka arz menüsünden ilgili şirketi seçmeniz, talep edilen hisse adedini girmeniz ve emiri onaylamanız yeterli.

Talep durumunuzu merak ediyorsanız yine halka arz sekmesinden ilgili hisseye tıklayarak kontrol sağlayabilirsiniz. BtcTurk | Hisse’de borsadan satış yöntemi ile halka arzlara katılabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors