Carry trade, yatırımcıların düşük faiz oranına sahip bir para biriminden borçlanıp, yüksek faiz oranına sahip bir başka para birimine yatırım yaparak faiz farkı üzerinden getiri elde etmeyi hedefleyen yatırım stratejisidir. Bu makalede carry trade nedir, nasıl yapılır, faiz oranları ile carry trade arasındaki ilişki nedir, carry trade stratejisinin avantaj ve riskleri nelerdir sorularına cevap bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Carry Trade Nedir?
Türkçe karşılığı faiz arbitrajı olan carry trade, en basit ifade ile iki para birimi arasındaki faiz oranı farkından kar elde etmeyi hedeflemektedir. TCMB, carry trade ifadesini “Yatırımcıların düşük faizli para birimlerinden borç alarak, daha yüksek faizli para birimlerine yatırım yapmasıdır. Carry trade işlemleri, döviz kuru değişmediği sürece iki ülke arasındaki faiz farkı kadar getiri potansiyeli taşır. Yüksek faizli para biriminin, aradaki faiz farkından daha yüksek değer kaybetmesi halinde zarar oluşabilir. Carry trade işlemleri yatırımcıların kur beklentilerini yansıtarak uluslararası fon akışlarının yönünü belirlemesi açısından önemlidir.” şeklinde tanımlamıştır.
Uzun vadeli bir yatırım stratejisi olan carry trade’i basitçe özetlemek gerekirse; Yatırımcı düşük faizli bir para birimi cinsinden borçlanır. Düşük faizli para birimi cinsinden temin edilen fon (borç alınan para), daha yüksek faizli başka bir para birimine çevrilerek ilgili ülkenin finansal enstrümanlarına (genellikle tahvil) yatırılır. Bu noktada yatırımcıların motivasyonu (kur farklarındaki oynaklığın düşük kalacağı varsayımı altında) borçlanma maliyetinin, faiz gelirinin altında kalarak getiri yaratılmasıdır. Devam eden süreçte getiri sağlayan yatırımcı, yatırım yaptığı ülkenin para birimini dövize çevirerek (borç alınan ülkenin para birimine çevirerek) borcunu öder. Faiz getirisi ile borçlanma maliyeti arasındaki fark yatırımcının karı olur.
Faiz Oranları Neden Artış Gösterir?
Faiz oranları, ülkedeki ekonomik ve parasal politikaların bir yansıması olarak değişkenlik gösterebilir. Merkez bankaları, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını yükseltebilir. Politika faizinin artırılması ile para arzının daraltılarak talebin (tüketim) dengelemesi ve dolayısıyla enflasyonun düşürülmesi hedeflenmektedir. Gelişmiş ülkelerde (carry trade stratejisi için fon sağlayan ülkeler), istikrarın sürekli olması nedeniyle faiz oranları görece düşük seviyede seyreder. Buna karşılık gelişmekte olan ülkelerde ise faiz oranları belirli dönemlerde yükselme eğiliminde olabilir. Bu durum carry trade stratejisi için ortam sağlar. Gelişmiş ülke gruplarında yüksek faiz oranları, yabancı yatırımcıları çekmek için bir araç olarak kullanılabilir. Faiz oranlarının artması, yabancı yatırımcıların ülkeye daha fazla sermaye getirmesine neden olabilir. Yüksek faiz oranları ve düşen enflasyon aynı zamanda ilgili ülke para biriminin (diğer tüm varsayımlar sabit bırakıldığında) değer kazanmasına katkı sağlayabilir.
Faiz oranları, carry trade stratejisinin temelini oluşturur. Diğer bir ifade ile faiz arbitrajı stratejisinin başarısı büyük ölçüde faiz oranları arasındaki fark üzerine konumlanmıştır. Düşük faiz oranına sahip bir ülkeden borçlanıp, yüksek faiz oranına sahip bir ülkenin varlıklarına yatırım yapmak, yatırımcıya faiz farkından kar sağlayabilir. Dolayısıyla, faiz oranlarının değişimi, carry trade üzerinde doğrudan etki yapar. Diğer bir ifade ile fon sağlanılan ülkede (düşük faiz oranına sahip ülke) faizler yükselirse, borçlanma maliyetleri artar ve dolayısıyla kârlılık düşebilir.
Carry Trade Stratejisinin Avantajları ve Riskleri
Carry trade, alternatif bir pasif gelir stratejisi olmakla birlikte portföy çeşitlendirmesi ve riskten korunma (hedge) aracı olarak kullanabilmesi gibi avantajlara sahiptir.
Buna karşılık yüksek faiz oranı, ilgili ülkede enflasyonun yüksek olduğu ve (normal şartlar altında) ülke para biriminin, düşük faizli para birimi karşısında iki ülkenin enflasyon farkı kadar her yıl değer kaybedebileceği anlamına gelebilmektedir. Özetle carry trade stratejisindeki önemli risklerden biri de kur riskidir. Döviz kurlarındaki ani değişiklikler karlılığı etkileyebilir. Yatırım yapılan para birimindeki değer kaybı (yüksek faizli para biriminin, düşük faizli para birimi karşısında değer kaybetmesi veya düşük faizli para biriminin değer kazanması) durumunda yaşanabilecek döviz kaybı, faiz gelirini aşarak toplam getiriyi olumsuz etkileyebilir veya zarar oluşturabilir. Tüm değişkenlerin sabit kaldığı durumda böyle olsa da pratikte yüksek faizli para birimi cinsinden yapılan yatırımlar, ilgili para biriminin talebini artırdığı yani sermaye akışı olduğu sürece güçlü kalmasına (değer kaybı yaşamamasına) neden olabilmektedir.
Global risk iştahı carry trade stratejilerini etkileyebilecek bir başka unsur olabilir. Ekonomik dalgalanmalarda, faiz oranları ve döviz kurlarında ani oynaklıklar gözlemlenebilmektedir. Bununla birlikte yüksek faiz oranına sahip para birimlerinin likiditesi daha düşük olabileceğinden, döviz kurları arası geçişlerde zorluklar gözlemlenebilir.
BtcTurk | Hisse, Eliptik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ürünüdür.
BtcTurk | Hisse’ye üye olarak profesyonelce hisse senedi alıp satabilirsiniz.
BtcTurk | Hisse mobil uygulamasını uygulama marketlerinden indirebilirsiniz.