Zorluk Bombası (Difficulty Bomb) Nedir?

Zorluk bombası, blokzinciri üzerinde yeni blok işlenme sürecini imkansıza yakın bir zorluk seviyesine çıkartmak için kullanılan bir terimdir. Terk edilmek istenen blokzincirleri, zorluk bombası sayesinde işlevsiz hale getirilmektedir.

Ethereum blokzinciri, mevcut Hisse Kanıtı (Proof of Stake) altyapısına geçerken sert çatallanma yöntemiyle yeni bir blokzincirine geçiş sağlamıştır. Terk edilen ve İş Kanıtı (Proof of Work) ile çalışan eski blokzinciri, kullanıcıların yanıltılmasını ve olası zararları önlemek amacıyla işlevsiz hale getirilmesi için Zorluk Bombası methodu kullanılmıştır.

Madenciler, işlem isteklerini kontrol ederek blok içerisine onaylanan işlemleri yerleştirirler. Her bir blok, zincire eklenirken eşsiz bir kriptografik şifrelemeyle korunur. Bu şifrelemenin gerçekleştirilebilmesi için madencilerin bir matematik problemi çözerek ideal şifrelemeyi oluşturmaları gerekir. Blokzinciri algoritmasıyla, çözülmesi gereken bu problemin zorluğu güncellenebilir. Problem, hem güvenliği üst seviyede tutacak kadar zor, hem de ağın işlevini sağlayabileceği kadar kolay olacak bir dengede bulunmak zorundadır.

Zorluk bombası, bu dengeyi kasıtlı olarak bozmakta ve çözülmesi gereken problemi çözülemeyecek bir zorluk seviyesine çıkartmaktadır. Bu nedenle, topluluğun genel kararına karşı çıkarak ağı kullanmaya devam etmek isteyen madenciler engellenmiş olur. Zorluk bombası sayesinde, terk edilen ağda kullanılan kriptoparanın, sanki halen aktifmiş gibi piyasaya sürülüp kullanıcıların mağdur edilmesi önlenir.

Eski blokzincirini kullanmak isteyen madenciler, arzu ederlerse Sert Çatallanma (Hard Fork) sayesinde yeni bir kriptopara oluşturarak kullanıma devam edebilirler. Sert çatallanma sonrasında yeni bir kriptopara oluşturulacağı için kullanıcıların kandırılması mümkün olmayacaktır. Kısacası Zorluk Bombası, İş Kanıtı algoritmasını kullanan blokzincirlerin kullanıcıları koruması ve olası yanlış anlaşılmalara izin vermemesi için kullandığı efektif bir ‘terk etme’ veya ‘işlevsiz hale getirme’ metodudur.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors