Kripto Varlık Transferlerindeki Yeni Düzenleme Neleri Değiştiriyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 28 Haziran 2025 tarihinde yayımlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Genel Tebliği kapsamında, kripto varlık transferlerine ilişkin yeni düzenlemeler belirtilmiştir. Düzenlemeler, kullanıcıların kripto varlık çekim işlemleriyle ilgili bazı kısıtlamalar getirmektedir.

Düzenleme Sonrası Ne Değişecek?

Yeni düzenleme, doğrudan kullanıcıların kripto varlık çekimleriyle ilgili değişiklikleri içermektedir. 

Kripto Varlık Çekim Süresi

Düzenlemede, kullanıcıların kripto varlık çekim işlemleri için bekleme süreleri ve açıklama zorunluluğu getirilmiştir.

  • Kullanıcılar, bir kripto varlık alıp sattıktan veya borsaya yatırma işlemi yaptıktan sonra çekim talebi verebilmek için en az 48 saat beklemek zorundadır.
  • Eğer kullanıcı ilk kez bir çekim işlemi yapacaksa, bekleme süresi minimum 72 saat olarak uygulanır.
  • Sonraki işlemlerde süre yine en az 48 saat olmaya devam eder.

Örnek:

Bir kullanıcı TL karşılığı Bitcoin satın alırsa, bu Bitcoin’i başka bir adrese göndermek için en az 48 saat (ilk işlemse 72 saat) beklemelidir.

  • Kullanıcılar, kriptopara transferi yaparken en az 20 karakter uzunluğunda bir açıklama yazmak zorundadır.

Kripto Varlık Çekim Limitleri

Yayınlanan tebliğ, stabilparalar için çekim limitlerini aşağıdaki şekilde belirlemiştir:

  • Günlük çekim limiti: 3.000 USD
  • Aylık çekim limiti: 50.000 USD

Tebliğde, “belirli bir varlığın değerini temsil eden kripto varlıklar” ifadesi kullanılmıştır. Yani bu limitler, stabilparalar gibi belirli bir varlığın değerine endeksli (örneğin; Amerikan Dolarına, altına endeksli kripto varlıklar) benzer kripto varlıklar için de uygulanacaktır.

Tedbirler Yönetmeliği’nin 24/A maddesine uyulması durumunda limitlerin iki katına çıkarılabileceği de Tebliğ içerisinde belirtilmiştir. 

Limitin artırılmasına imkân veren Tedbirler Yönetmeliği’nin 24/A maddesi, daha önce Seyahat Kuralı (Travel Rule) olarak bilinen düzenlemelerden oluşmaktadır. 

Muafiyet

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar (KVHS), alacakları yönetim kurulu kararı ile belirli kullanıcılar için çekim limitlerini uygulamama hakkına sahiptir. Bu kapsama giren kullanıcılar:

  • Likidite sağlayıcılığı amacıyla işlem yapan kullanıcılar
  • Piyasa yapıcılığı (market maker) faaliyeti yürüten kullanıcılar
  • Arbitraj amacıyla işlem yapan kullanıcılar

KVHS’ler, bu kullanıcıların kimlik bilgilerini ve likidite kaynaklarını düzenli şekilde takip etmek ve denetlemekle yükümlüdür.

Ayrıca, KVHS’lerin saklama kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği transfer işlemleri de günlük ve aylık çekim limitlerinden muaftır.

——————————-

Tebliğin detaylarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

YASAL UYARI

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BtcTurk | Kripto sorumlu tutulamaz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors