ZKsync (ZK) Nedir? Nasıl Çalışır?

Blokzincirlerinin ölçeklenebilmesini sağlamak, daha hızlı ve ucuz işlemleri mümkün kılmak amacıyla ortaya çıkan girişimlerden bir tanesi olan ZKsync, kısa sürede ciddi bir talep görerek popülerleşmiştir. Ethereum’a bağlı bir katman 2 projesi olan ZKsync hakkında merak edilenleri, ZKsync nedir?, ZKsync nasıl çalışır?, ZK coin nedir?, ZK coin nasıl saklanır?, ZK token nasıl alınır? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

ZKsync (ZK) Nedir?

ZKsync, Ethereum blokzincirine bağlı olarak çalışan bir katman 2 blokzinciridir. Ethereum, merkeziyetsizliği ve özgün yapısı nedeniyle birçok kullanıcı tarafından tercih edilmesine rağmen ağın ölçeklenebilirliği halen sınırlıdır. ZKsync, bunu çözmek için Ethereum güvenlik standartlarına sahip, ancak çok daha hızlı ve ucuz işlemler gerçekleştiren bir altyapı sunar.

Katman 2 blokzincirleri, yapı olarak genellikle 2 kategoriye ayrılırlar. Bunlardan birincisi Optimistic Rollup kullanan blokzincirleri, ikincisi ise Zero Knowledge Rollup kullanan blokzincirleridir. ZKsync, sıfır bilgi ispatı kullanan bir yapıya sahiptir.

ZKsync (ZK) Nasıl Çalışır?

ZKsync, işlemleri bağlı olduğu ana zincirin dışında yani off-chain yapıda işler. Katman 1 blokzinciri yapılarında, her bir işlem tek tek kontrol edilerek bloklara eklenirken, rollup yapılarında birçok işlem kümelendirilir ve bu kümeyi temsil eden tek bir kod ana blokzincire işlenir. Bu sayede, işlenen işlemler, sanki tek bir işlemmiş gibi Ethereum blokzincirine yük bindirmeden tamamlanmış olur.

Kümelendirilmiş işlemleri temsil eden kod, Zero Knowledge Proof (ZKP) yani sıfır bilgi ispatı yöntemiyle oluşturulur. ZKsync’in kullandığı bu altyapı işlemlerin gizliliği ve kullanıcıların anonimliği açısından son derece önemlidir. Çünkü sıfır bilgi ispatında işlemlerin doğruluğuna dair ispat bulunurken işlemlerin içeriği açıklanmaz.

ZKP sayesinde ZKsync blokzincirinden Ethereum blokzincirine varlıkların transfer edilme süresi, Optimistic Rollup’lardaki 1 haftanın çok daha altındadır. Birkaç saat içerisinde varlıklar Ethereum’a transfer edilebilmektedir.

Yakından Tanıyın

  • Matter Labs, 2019 yılında ZKsync üzerinde çalışmaya başlamış ve 2020 yılında ilk versiyonu çalıştırmaya başlamıştır.
  • ZKsync, Ethereum blokzincirine bağlı bir katman 2 blokzinciridir.
  • ZKsync, Zero Knowledge Rollup teknolojisini kullanır.
  • ZKsync üzerindeki işlemler, sıfır bilgi ispatı (ZKP) sayesinde doğrulanabilirdir ancak gizlidir.
  • ZK coin, ZKsync’in kendi kriptoparasıdır.
  • ZK token ile ZKsync platformu hakkındaki değişikliklerde oy kullanılabilir. 
  • ZK stake ederek pasif gelir elde edilebilir.
  • ZKsync üzerindeki işlemler için ödenecek komisyon ücretleri ZK token, ETH ve tüm ERC-20 tokenleri ile ödenebilmektedir.
  • ZK toplam arzı 21.000.000.000 ile sınırlandırılmıştır.
  • ZKsync websitesi için buraya, detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

ZKsync (ZK) Nasıl Saklanır?

ZK kriptoparası, ZKsync ağını destekleyen tarayıcı, web, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanlarda saklanabilir.

ZKsync (ZK) Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile ZKsync (ZK) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek ZKsync (ZK) alabilirsiniz.

Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors