Bitcoin ve kriptoparalarla birlikte hayatımıza yepyeni finans ve yatırım kavramları girdi. Bu kavramlardan en yaygın 10’unu bu yazıda ve BtcTurk YouTube kanalındaki videoda bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
DYOR (Do Your Own Research)
DYOR, do your own research yani kendi araştırmanızı yapın anlamında kullanılan bir kısaltmadır. Kriptopara dünyasında konuşma diline yerleşmiş jargonlardan biri olan DYOR, bir kriptopara ile işlem yapmadan önce kullanıcının manipülasyona maruz kalmaması için kendi araştırmasını kendisinin yapması için söylenir. Bunun yanı sıra DYOR, aslında devamlı yatırım tavsiyesi veren kişiler tarafından sıklıkla sorumluluktan kaçmak için kullanılan bir kavramdır.
Dip
Bir kriptopara biriminin belirli bir zaman aralığında almış olduğu en düşük fiyat değerini ifaden bir kavramdır. Bitcoin ve kriptopara topluluğu içinde teknik ve temel analiz yapan yatırımcılar tarafından, alım işlemi yapılmasına dair “buy the dip” yani “en düşükten al” şeklinde bir ünlem ifadesi olarak kullanılır.
Fork (Çatallanma)
Bir blokzincirinin iki potansiyel zincir oluşacak şekilde bölünmesine çatallanma denir. Bu iki zincir, bölündükleri ana kadar aynı geçmişi paylaşır fakat sonrasında yeni kurallar ve şartlarla çalışmaya devam ederler. Fork, Bitcoin ve kriptopara dünyasındaki teknik anlamının yanı sıra mizahi şekilde günlük hayatta da kullanılmaya başlanmış bir terimdir. Hayatında dönüm noktası sayılacak yeni bir ayrıma girilen bir olay yaşayan kriptopara topluluğundaki kişiler “fork” “çatallanma yaşadım” diye bahsettiği olmuştur.
Mint
Mint, NFT’lerin bir blokzinciri üzerinde üretilmesi işlemine verilen addır. NFT; sanat, müzik, video, metin gibi türlere ayrılan dijital nesneleri temsil eden kripto varlıklardır. Bu dijital varlıklar mint edilerek, blokzinciri üzerinde NFT’ye dönüştürülürler.
FOMO (Fear of Missing Out)
Bu ifadeyi her ne kadar kriptopara dünyasında çok duyuyor olsak da, FOMO terimi hem finansal piyasalar hem de günlük yaşamda psikolojik bir durumu ifade eder. FOMO, yani “Fear of Missing Out”, heyecan verici yeni şeyleri ve fırsatları kaçırma korkusu kavramının kısaltması olarak kullanılır. Bir kişi FOMO yaşadığında bir şeyleri kaçırma korkusuyla sosyal medya hesaplarını sıklıkla kontrol eder, kim, nerede, ne yapıyor, hangi kriptopara ile işlem yapıyor veya ilgileniyor gibi konuların peşine düşer.
To The Moon
“Go to the moon” veya yalnızca “To the Moon” Bitcoin veya diğer bir kriptoparanın fiyatının aniden hızlı yükselişini veya yeni bir zirveye ulaşmasını anlatmak için kullanılır. “When to the Moon?” veya kısaca “When moon?” yani “Ay’a Ne Zaman?” sorusu ise Bitcoin veya kriptopara fiyatının ne zaman hızla yükseleceğini veya en yüksek seviyesini tazeleyeceğini sormak için kullanıcıların kullandığı bir terimdir.
Bearish
Kriptopara piyasası veya belirli bir kriptopara fiyatı hakkında düşüş eğilimli ifadelere ayı piyasasına atfen ayı eğilimli yani bearish denir. Çıkan olumsuz bir haber, olay, kişilerin söylemleri, finansal krizler, dedikodular eğer ayı piyasasını çağrıştıracak şekildeyse bunlara da bearish diye ifade edilebilir.
Bullish
Bearish’in tam tersi bir eğilimi anlatan terim de Bullish’tir. Kriptopara piyasası veya belirli bir kriptopara fiyatı hakkında yükselişe yönelik ifadelere boğa piyasasına atfen boğa eğilimli yani bullish denir.
Pump
Bir kriptoparanın fiyatının hızlıca yukarı çıkması, yapay şekilde şişirilmesine pump denir. Bir kişi veya organize olmuş bir grup, düşük fiyattan aldıkları bir kriptoparanın fiyatını büyük hacimde alımlarla arttırmaya yönelik manipülatif girişimlerde bulunarak pump yapmaya çalışırlar. Burada amaç kullanıcılarda FOMO etkisi yaratarak alım işlemi yaptırmaktır.
Dump
Bir kriptoparanın fiyatının pump yapmasıyla kar etmek isteyen kullanıcılar kısa sürede satış işlemi yaparlar. Bu büyük hacimde satış kriptoparanın fiyatının hızlıca düşmesine yani dump yapmasına neden olur. Pump ve dump hemen ardışık şekilde gerçekleşen manipülatif olaylardır.
Bitcoin ile hayatımıza giren kavramlar serisi Bitcoin kullanıcıları için Bitcoin’i anlamayı kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Bu yazıda yer alan 10 kavram dışındaki kavramlara da göz atmak için BtcTurk YouTube sayfasını ziyaret edebilirsiniz.