Finansal piyasalarda işlem hacmi, alım satıma konu olan varlığın belirli bir zaman diliminde el değiştirdiği miktarı ifade eder. İşlem hacmi, özellikle teknik ve temel analiz için ihtiyaç duyulan temel bir parametredir. Hacim verileri, alım satım stratejilerinin verdiği sinyallerin doğrulanmasında sıklıkla kullanılmaktadır.
Bu yazıda, hacim nedir?, işlem hacmi nedir?, hacim ne demek?, kriptoda hacim nedir?, coin hacim nedir?, coinde hacim artarsa ne olur? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
İşlem Hacmi Nedir?
İşlem hacmi, bir finansal varlığın belirli bir zaman dilimi içerisinde ne kadar alınıp satıldığını gösteren bir metriktir. Bu kavram, hisse senetlerinden kripto paralara, emtialardan dövizlere kadar tüm piyasalarda kullanılan temel göstergelerden biridir. İşlem hacmi, genellikle bir varlığın fiyat hareketlerini anlamak ve piyasanın genel durumu hakkında fikir edinmek için kullanılır.
Kriptoparalarda Hacim Neden Önemli?
Hacim parametresinin önemi, düzenli olarak yüksek hacim sahibi varlıklar ve hacmi dönemsel olarak yükselen varlıklar üzerinden 2 ana kategoride değerlendirilebilir.
Bitcoin gibi sürekli yüksek hacme sahip olan varlıklar, yüksek sermaye ile işlem yapmak isteyen yatırımcılar için uygun varlıklardır. Çünkü düşük hacimli bir varlığa, yüksek bir sermaye ile yatırım yapıldığında, o varlığın fiyatında ciddi değişimler meydana gelerek yatırımcının ideal alış veya satış seviyesini kaçırması söz konusu olabilmektedir. Bitcoin gibi sürekli yüksek hacimli varlıklarda alış ve satış talebi her zaman yüksek olduğu için yüksek sermayeli yatırımcıların işlemleri fiyat üzerinde ciddi bir değişim yaratmaz. Bu sayede, yatırımcılar arzu ettikleri fiyat seviyelerinden işlem gerçekleştirebilirler. Dolayısıyla bir varlığın işlem hacmi seviyesi, yüksek sermayeli yatırımcıları cezbeden ana unsurlardan biridir.
Dönemsel hacim yükselişlerinden kastedilen, ilgili varlığın genellikle düşük bir işlem hacmine sahip olmasına rağmen ortalamanın üzerinde bir hacim seviyesine çıkmasıdır. Bu tür durumlar, ilgili varlıkla ilgili olağanüstü bir durumun olabileceği yönündeki ihtimalleri arttırmaktadır. İşlem hacmi, hem alış hem de satışların toplamıyla bulunduğu için hacmin dönemsel artışı, varlığın fiyatının yükseleceğine veya düşeceğine yönelik kesin bir görüş belirtmez. O nedenle, olası bir olağanüstü durum hem pozitif hem de negatif sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla, bir varlıkla ilgili yükseliş veya düşüş beklentisine sahip olan yatırımcılar, beklentilerini onaylamak için işlem hacmi seviyesindeki anormal hareketleri takip edebilmektedirler.
Kriptoparalarda Hacim Nasıl Yükselir?
Kriptoparalarda işlem hacmi, genellikle artan alım-satım faaliyetleri ile yükselir. Hacmin artmasını sağlayan temel unsurlar arasında piyasa haberleri, yeni proje ya da güncellemeler, ani fiyat hareketleri ve kripto paraların büyük borsalarda listelenmesi yer alır. Olumlu haberler veya yeni projeler, yatırımcı ilgisini artırırken ani fiyat dalgalanmaları spekülatif alım-satımları tetikler.
Bir Coinde Hacim Yükselirse Ne Olur?
Hacmin yükselişe geçmesi, kriptoparaya olan ilginin arttığını gösterir. Alış ve satışların yükselişe geçmesi, genellikle yeni bir haber beklentisinin öncesinde gerçekleşir. Coin hacmi, alış ve satışların toplamıyla belirlenir. Bu nedenle hacmin yükselmesi, fiyatın yukarı veya aşağı yönlü hareket edeceği anlamına gelmez. Ancak mevcut fiyat hareketinin, nispeten daha güvenilir olduğuna işaret edebilir.
Bir Coinde Hacim Düşerse Ne Olur?
Hacmin düşmesi, kriptoparaya olan ilginin düştüğü anlamına gelir. Düşük işlem hacmi, özellikle yüksek sermayeye sahip yatırımcıların ilgili kriptoparadan kaçmasına yol açabilir. Düşük hacme sahip kriptoparalardaki fiyat oynaklıkları çok daha sık ve sert olma eğilimindedir. Bu tür varlıklar genellikle hızlı para kazanma yolu olarak görülmelerine rağmen, ciddi riskler barındırdıkları da unutulmamalıdır.
Kriptoparalarda hacim yükselirken fiyat neden düşer?
Fiyattaki düşüşle hacim yükselişinin aynı anda gerçekleşmesi, ilgili kriptoparadaki satış baskısının ciddi biçimde arttığına işaret eder. Kısacası, hacim verisinin çoğunluğunun satış emirleri sonucunda oluştuğu, alış emirlerinin yüzdesel olarak daha ufak bir ağırlığa sahip olduğu söylenebilir.
Coinlerde hacim düşerken fiyatın artması
İşlem hacmi ve fiyatın ters yönde hareket ettiği durumlarda, mevcut fiyat hareketinin kısa vadeli bir trendi temsil ettiğine yönelik tahminler güçlenir. Fiyat hareketleri, yüksek hacimle desteklendiğinde o hareketin yatırımcıların geneli tarafından desteklendiği sonucu çıkartılabilir. Fiyatın yükselmesine karşın hacmin yükselmemesi, alış baskısının yatırımcıların geneli tarafından desteklenmediğine dair tahminleri güçlendirir.