ICO Nedir? Halka Arzdan Coin Nasıl Alınır?

ICO, kriptopara arzı anlamına gelmektedir. İngilizce’deki “Initial Coin Offering” teriminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. En basit anlamı ile bir jeton ya da kriptoparanın ilk kez yatırımcıları ile buluşturulmasıdır. ICO, projeyi yöneten şirketlere fon sağlama ve kaynak yaratma gibi imkanlar sağlar. Bu yazıda ICO nedir ve ICO nasıl çalışır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

ICO Nedir?

ICO; projelere kaynak yaratmak için, yeni üretilen bir jeton ya da kripto varlığın, kriptoparalar karşılığında kullanıcılara ilk satışa sunulması sürecini kapsar. Kullanıcılar tarafından satın alınan jeton ya da kripto varlıklar, projeyi yaratanlara kaynak oluşturmakla birlikte satın alan kişilere de özel avantajlar sağlayabilmektedir.

ICO Nasıl Çalışır?

Proje üreticisi projesine kaynak yaratmak amacıyla; projenin ne olduğunu, kullanıcılara ne gibi faydalar sağladığını, projenin çözdüğü problemleri anlatan teknik döküman (whitepaper) yayınlayarak ICO başlatır.

ICO sırasında projeyi destekleyen kişiler, projeyi bazı kriptoparalar karşılığında satın alır. Geleneksel sistemde şirketler fon yaratmak için hisselerinin belirli bir kısmını halka arz yöntemiyle satışa çıkartır. ICO bu sistemden farklı olarak şirketlerin hisselerini alma imkanını sunmaz. ICO sürecine katılınan şirket tarafından yatırımcıya, kendi projesine yatırım yapılan miktar ile doğru orantıda kriptopara verir.

Coin Halka Arzına Nasıl Katılınır?

ICO sürecine nasıl katılım sağlanacağı ve dikkat edilmesi gereken noktalar kısaca şöyle özetlenebilir:

  • ICO üzerinden yeni çıkacak bir kriptoparayı henüz piyasada listelenmeden satın alabilmek için öncelikle bir kriptopara cüzdanınız olması gerekir.
  • Ardından, ilgili projenin hangi blokzincirini kullandığını bilmek son derece önemlidir.
  • Genellikle her proje, olabildiğince çok yatırımcıya dağıtım yapmak amacıyla, cüzdan başına alınabilecek maksimum miktar belirler. Ayrıca, hangi kriptoparalarla satın alımın yapılabileceği de yine bu kısımlarda belirtilir. Bu yüzden ICO katılım kriterlerini incelemek gerekir.
  • Kriterleri inceledikten sonra, satın almak istediğiniz miktar + işlem ücretini karşılayacak bir kripto varlığı cüzdanınızda bulundurmanız gerekir.
  • ICO tarihi geldiğinde, ICO’nun yapılacağı platforma girerek cüzdanınızı bağladıktan sonra satın alım gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bu noktada, ICO platform adresinin doğru olduğunu en az 2 kere kontrol etmekte fayda var. Dolandırıcılar, projenin sitesinin kopyasını yaparak yatırımcıları yanıltmak isteyebilirler. Bu nedenle sadece projenin resmi iletişim kanallarından paylaşılan linklere tıkladığınızdan ve cüzdanınızdan gelen onay isteklerini ayrıntılı şekilde incelediğinizden emin olun.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors